ZANIM ZACZNIESZ: POPULARNE PYTANIASZUKAJSTYLENAJNOWSZY SKRYPTPODRĘCZNIKMODYFIKACJE
phpBB2 by Przemo Forum Index phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SearchSZUKAJ  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów

Previous topic «» Next topic
Moved by: arcy
30-08-2009, 23:06
SEO Tags! Chmura tagów
Author Message
Seba123 

Helped: 46 times
Posted: 12-08-2009, 05:25   SEO Tags! Chmura tagów
   Forum address: www.cs-puchatek.pl

Code:
#####################################################################################
## MOD Title:          SEO Tags!
## MOD Author:         Seba123 ( www.cs-puchatek.pl )
## MOD Description:    Zaawansowany system tagowania tematów, wspomagający indeksacje
##                     tematów w wyszukiwarkach oraz wzmacnia pozycje strony w wynikach
##                     wyszukiwania. Zawiera w miarę bogatą (wystarczająca dla większości userów)
##                     konfiguracje w panelu. Zawiera również automatycznego taggera tematów.               
## MOD Version:        1.1
## Installation Level: (Easy)
## Installation Time:  20-25 Minutes
##
##
## Files To Copy:   
## - seotags.php
## - seotags_taguj.php
## - admin/admin_seotags.php
## - includes/functions_seotags.php
## - templates/STYL/seotags_cloud_body.tpl
## - templates/STYL/seotags_tag_body.tpl
## - templates/STYL/seotags_taguj_body.tpl
## - templates/STYL/admin/admin_seotags_body.tpl
########################################################################################

W pełni SEO mod tagów tematu - z bardzo łatwą konfiguracją. Wyświetlanie chmurki tagów na stronie głównej, na podstronie, w widoku fora oraz tematu. Możliwość wybrania separatora tagów, ilości tematów na podstronę oraz ilość słów na temat w widoku tagu - posty są skracane i usunięte z nich bbcode, widok tagów to nie "czytajka tematów" w końcu. Tagi ładnie dobierają automatycznie sobie wielkość, która zależy od ilości wystąpień jego jak i "konkurencji". Z poziomu panelu możliwość usunięcia wszystkich tagów oraz otagowania wszystkich tematów - funkcja, która na pewno przyda się osobą które mają sporo tematów na forum. Ponadto, tagi są dobierane automatycznie z tytułu tematu - taka pomoc dla userów, w szczególności, gdy nie mają ochoty wpisywać tagów. Screenshot z panelu administracyjnego moda - resztę można podejrzeć na testowym forum którego adres podaję niżej. Całość jest oparta na szybkich zapytaniach MySQL.

Mod może działać bez jak i ze spider friendly - trzeba wybrać tylko odpowiednią paczkę. Polecam oczywiście wraz ze spider friendly, będzie to naprawdę mocna kombinacja. Tagi mogą edytować te osoby, które mogą edytować temat - chyba logiczne. Minimalna długość tagu to dwa, maksymalna to 100 - przy czym długość wszystkich tagów na temat nie może przekroczyć 255 znaków.

Chętnie pomagam przy instalacji oraz migracji z systemu tagów Centuriona.

Zapraszam do komentarzy, wypisywania błędów oraz pomysłów - chętnie się zapoznam. Oczywiście w kodzie jest kilka baboli, więc poprawmy je razem! ;)

Mod pojawił się już na liście modyfikacji SEO - więc jest naprawdę wart tego.

W wersji 1.1 poprawiony jest autotagger tematów, oraz poprawione kilka pomniejszych błędów.

Warunkiem użytkowania oraz otrzymania pomocy jest pozostawienie mojego linku - zapewniam iż nikomu on nie brudzi.
  • seo_tags_migracja_spider.rar - instrukcja migracji z systemu tagów Centuriona, wraz ze spider friendly
  • seo_tags_clear.rar - dla forum bez spider friendly
  • seo_tags_spider.rar - dla forum z zainstalowanym spider friendly (współpracuje zarówno z normalnym, jak i z optimized)

* Update z wersji 1.0 do 1.1
  • Wrzuć pliki z paczki na serwer
  • Wykonaj zapytanie
    Code:
    UPDATE `phpbb_topics` SET `topic_tree_width` = '0';
    ALTER TABLE `phpbb_topics` ADD `topic_autotagged` TINYINT NOT NULL DEFAULT '0';

seo_tags_spider.rar
Download 1179 Time(s) 14.57 KB

seo_tags_migracja_spider.rar
Download 315 Time(s) 16 KB

seo_tags_clear.rar
Download 919 Time(s) 14.38 KB

Last edited by Boltex on 20-08-2010, 22:10; edited 16 times in total  

MagicalFire 
R.I.P.

Helped: 943 times
Posted: 12-08-2009, 06:20   
   Forum address: http://www.scypion.pl |

oki jak przejść z wersji centuriona na ta ??

Seba123 

Posted: 12-08-2009, 06:29   

MagicalFire wrote:
oki jak przejść z wersji centuriona na ta ??
Odinstalować tą centuriona, zainstalować tą oraz wykonać tagowanie tematów z PA? :)

@They2 
stary They

Helped: 80 times
Posted: 12-08-2009, 09:06   
   Forum address: www.alldeaf.pl | www.design.alldeaf.pl | www.forum.alldeaf.pl | www.video.alldeaf.pl | www.download.alldeaf.pl

a nie lepiej zaktualizować i zastapic ?

[ Dodano: 12-08-2009, 09:11 ]
A tak to czym sie rozni od wersji centurion na ta ?
Tagi centuriona tez ladnie indeksuja w google.

Seba123 

Posted: 12-08-2009, 09:11   

They2 wrote:
a nie lepiej zaktualizować i zastapic ?
Tzn, chcecie jakiś konwerter? Niby ok, ale boje się że wiele userów sobie z tym nie poradzi.

Czy ja wiem czy tak ładnie się indexuje - SEO ona nie jest. Wierzyć mi nie musisz, ja na siłę nie mam zamiaru przekonywać - wystarczy że ja to wiem... ;)

@They2 
stary They

Posted: 12-08-2009, 09:28   
   Forum address: www.alldeaf.pl | www.design.alldeaf.pl | www.forum.alldeaf.pl | www.video.alldeaf.pl | www.download.alldeaf.pl

Seba123 wrote:
Czy ja wiem czy tak ładnie się indexuje - SEO ona nie jest.
proszę opisz mi konkretniej skąd wiesz ze ona nie jest SEO a twoja jest i jak się robi SEO (jak stworzyles SEO ) ? I czy jesli ja zmienie modyfikacje Centuriona na ta to czy strace indeksowane w wyszukiwarce google.pl i indeksuje odnowa ? I czy dzięki SEO szybko indeksuje w google.pl niż bez SEO ? wybacz ze sie pytam...
Last edited by They2 on 13-08-2009, 02:53; edited 1 time in total  

lui 
new lui754

Helped: 581 times

Posted: 12-08-2009, 09:48   
   Forum address: [ http://symbiane.pl ]

Zaryzykuje i zainstaluje to u siebie na forum. Przetestujemy Twoje tagi ;]

@They2 
stary They

Posted: 12-08-2009, 09:51   

lui754 wrote:
Zaryzykuje i zainstaluje to u siebie na forum. Przetestujemy Twoje tagi ;]
i potem napisz tu jak tam testy i podaj linka z google zaindeksowane ok?

[ Komentarz dodany przez: lui754: 12-08-2009, 09:55 ]
nie ma sprawy ;)

Seba123 

Posted: 12-08-2009, 10:23   

They2 wrote:
I czy jesli ja zmienie modyfikacje Centuriona na ta to czy strace indeksowane w wyszukiwarce google.pl i indeksuje odnowa ? I czy dzięki SEO szybko indeksuje w google.pl niż bez SEO ? wybacz ze sie pytam...
W sumie to racja - nie zrobiłem kompatybilności wstecznej - bo tam było tags.php?tag= oraz /tag/{tags} a u mnie jest inaczej.

Chociaż nie wiem czy warto jest robić, bo zanim google zauważy inny content... na słabo wypozycjonowanych stronach szybciej zdąży na nowo zaindexować.

Skąd wiem ? Swoje o pozycjonowaniu wiem i tyle ;)

Reszty posta They nie rozumiem.

krasny 

Helped: 7 times
Posted: 12-08-2009, 10:29   
   Forum address: [ www.kokodzambo.pl ] [ www.freerapid.eu ]

wkońcu, dziś będzie to u mnie na 100%, wić powiem potem co i jak ;-)

Seba123 

Posted: 12-08-2009, 10:32   

Chociaż można zrobić i przekierowanie 301 ze starych tagów - czyli ze starych linków na nowe, w przypadku korzystania ze spider friendly.

Plik tags.php
Code:
<?
$tag = $_GET['tag'];
Header( "HTTP/1.1 301 Moved Permanently" );
($tag) ? Header( "Location: http://" . $_SERVER['HTTP_HOST'] . "/tags/" . $tag ) : Header( "Location: http://" . $_SERVER['HTTP_HOST'] . "/tags");
?>

I do htaccess dodać
Code:
RewriteRule tag/(.+),([0-9]+)$ ./tags.php?tag=$1&start=$2 [L,QSA]
RewriteRule tag/(.+)$ ./tags.php?tag=$1 [L,QSA]
RewriteRule tag$ ./tags.php [L,QSA]
RewriteRule tag/$ ./tags.php [L,QSA]

A co do samych tagów, to np. ktoś mi naspamował -> http://www.google.com/sea...btnG=Szukaj&lr=

[ Dodano: 12-08-2009, 11:52 ]
Dodana instrukcja migracji.

treker 

Helped: 2 times

Posted: 12-08-2009, 13:03   
   Forum address: www.dioda.com.pl

Czy ta migracja zachowuje TAG'i z moda Centuriona?

lui 
new lui754

Helped: 581 times

Posted: 12-08-2009, 13:07   
   Forum address: [ http://symbiane.pl ]

Modyfikacja działa wyśmienicie ;] Wszystkie tematy mi zatagowało no i nie obciąża nic serwera.

Seba123 

Posted: 12-08-2009, 13:10   

treker wrote:
Czy ta migracja zachowuje TAG'i z moda Centuriona?
Nie, uznałem iż tworzenie konwertera tak naprawdę nie ma sensu. Masz w tym toola, który otaguje Ci tematy z ich tytulów.

treker 

Helped: 2 times

Posted: 12-08-2009, 13:18   
   Forum address: www.dioda.com.pl

Moje forum jest o tematyce ściśle "technicznej' i tag'i były dobierane ręcznie tak aby najlepiej mówiły o danym temacie.

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to:  

Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!