phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Matteo
09-11-2013, 09:35
Ajax time before posting
Autor Wiadomość
lui754


Pomógł: 591 razy
Posty: 2699
Wysłany: 07-11-2009, 17:37   Ajax time before posting

Ajax time before posting

Odliczanie czasu po którym możemy wysłać kolejny post, podobny jak na DW

Kod:
#############################################################
## Modyfikacja dostosowana do phpbb2 by przemo 1.12.6p1 przez lui754
##
##############################################################
## MOD Title:Ajax time before posting
## MOD Author: lui754
##
## MOD Description:Odliczanie czasu po którym możemy wysłać kolejny post, podobny jak na DW.
##
##
## Installation Level: Easy
## Installation Time: 14 minutes
##
## Files To Edit:
##    includes/functions_post.php 
##    posting.php
##    quick_reply.php
##    posting_body.tpl
##    quick_reply.tpl
##    includes/functions_post.php
##    templates/subSilver/index_body.tpl
##
##
## License: http://opensource.org/licenses/gpl-license.php GNU General Public License v2
## Generator: Phpbb.ModTeam.Tools
##############################################################
## Zalecane: Przed wykonaniem instrukcji zrób kopie zapasową wszyskich plików oraz bazy danych
##############################################################
Ostatnio zmieniony przez Majkelo 09-01-2012, 22:08, w całości zmieniany 8 razy  
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
Polaczek


Pomógł: 351 razy
Posty: 2297
Wysłany: 07-11-2009, 17:39   

Super! Gratuluję!
_________________
The Cephei Family
stuff 'n' stuff
 
     
MaTeK_
Czarna lista


Pomógł: 364 razy
Posty: 1710
Wysłany: 07-11-2009, 17:41   

No . To jest orginalny pomysł i na pewno go wykorzystam . Gratuluję :D
_________________
Instalacja/aktualizacja/konwersja/przenoszenie/naprawa for i portali
Więcej info na portfolio
 
     
Seba123


Pomógł: 74 razy
Posty: 868
Wysłany: 07-11-2009, 18:27   

Stanowczo odradzam, niby fajne, niby małe, a zapytania do SQL lecą [w każdym viewtopic o ile jest szybka odpowiedź dodatkowe zapytanie, to samo w posting).
_________________
Fejs
 
     
lui754


Pomógł: 591 razy
Posty: 2699
Wysłany: 07-11-2009, 18:39   

Te zapytania są małe i nie generują się długo. Obciążenie jest znikome. Fakt +1 zapytanie ale czas wczytywania strony nie zmieni się.

Zresztą każdy może sobie sprawdzić i w razie czego usunąć.
 
     
kevin_


Pomógł: 768 razy
Posty: 2680
Wysłany: 07-11-2009, 20:16   

Seba123 napisał/a:
Stanowczo odradzam, niby fajne, niby małe, a zapytania do SQL lecą [w każdym viewtopic o ile jest szybka odpowiedź dodatkowe zapytanie, to samo w posting).


Dokładnie, ale i tak patrząc na niektóre mody to użytkowników nie interesuje co wpychamy do kodu. W PunBB jest ciekawe rozwiązanie, bo jest dodana kolumna "last_post" do tabeli users, można byłoby (jak ktoś tak oczywiście woli) zmodyfikować skrypt i zamiast brać SELECT bla bla, to $userdata['last_post'] a jak wiemy Userdata jest już wliczone jako zapytanie SQL.

/Wygaszam post.

[ Komentarz dodany przez: arcy: 08-11-2009, 13:04 ]
Nie wygaszaj. Ludzie, którzy zacytują Twoje zdanie będą niezrozumiali gdy zniknie Twój post.
_________________
Prezes :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez arcy 08-11-2009, 13:04, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Seba123


Pomógł: 74 razy
Posty: 868
Wysłany: 08-11-2009, 12:30   

kevin_, właśnie o tym pomyślałem - autorzy modów po prostu nie myślą - dodać po prostu do phpbb_users kolumnę lastpost, przez co będzie to widoczne później w userdata i aktualizować ją po prostu co napisanie (czyli wykonana akcja!) posta. Później zwykły if pomoże, gdyż wszystko będzie załadowane, a pobranie o jednego tinyinta więcej nie obciąży.
_________________
Fejs
 
     
cwierzbas

Posty: 52
Wysłany: 08-11-2009, 19:04   

a jak zrobić, jak piszemy 1 post to aby nie odliczało?
 
     
lui754


Pomógł: 591 razy
Posty: 2699
Wysłany: 09-11-2009, 00:11   

ok dodałem optymalizacje. Mam nadzieję, że nie będziecie już narzekać.
Aktualizacja:
1. Wykonaj zapytanie SQL
2. Edytuj plik functions_post.php
3. W plikach posting.php oraz quick_reply.php zamień:

Kod:
//
// Flood control
//
if ( $userdata['user_level'] != ADMIN && $userdata['user_level'] != MOD )
{
    $sql = "SELECT MAX(post_time) AS last_post_time
        FROM " . POSTS_TABLE . "
            WHERE poster_id = " . $userdata['user_id'];
           
        if ( !($result = $db->sql_query($sql)) )
        {
            message_die(GENERAL_ERROR, 'blad flood', '', __LINE__, __FILE__, $sql);
        }
        $row = $db->sql_fetchrow($result);
        $czas = CR_TIME - $row['last_post_time'];
        $czas = $board_config['flood_interval'] - $czas;
}


na:
Kod:
//
// Flood control
if ( $userdata['user_level'] != ADMIN && $userdata['user_level'] != MOD )
{
        $czas = CR_TIME - intval($userdata['last_post_time_s']);
        $czas = $board_config['flood_interval'] - $czas;
}


i to by było na tyle ;]


btw.
cwierzbas napisał/a:
a jak zrobić, jak piszemy 1 post to aby nie odliczało?

Odlicza tylko wtedy gdy nie możemy wysłać posta. Sprecyzuj pytanie.
 
     
Scoobany
[Usunięty]

Wysłany: 26-07-2010, 12:14   

Czy rzeczywiście tak bardzo to obciąża bazę jak niektórzy mówią?
 
     
kevin_


Pomógł: 768 razy
Posty: 2680
Wysłany: 26-07-2010, 12:53   

Scoobany, wszystko jest OK z tym modem, nie obciążą i nie obciążał bo jedno zapytanie typu 'select max(czas_post) from posty where autor = id limit 1' nie zabije Ci serwera
_________________
Prezes :mrgreen:
 
     
bolek_stw

Pomógł: 3 razy
Posty: 71
Wysłany: 28-08-2010, 13:56   

nie czyta mi ą ś to co mam zrobić ?

login bolek_test
hasło 12345
_________________
Pomagam w instalacji AMXBANS i serwerami CS 1.6
Wymienię się linkiem na forum ;]
 
     
Black
Czarna lista

Posty: 66
Wysłany: 23-07-2011, 14:15   

Gdzie mogę zmienić czas?
 
     
Polaczek


Pomógł: 351 razy
Posty: 2297
Wysłany: 23-07-2011, 14:24   

W panelu administacyjnym jest gdzies w konfiguracji ogolnej. Nie pamietam dokladnie gdzie, poszukaj.
_________________
The Cephei Family
stuff 'n' stuff
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
d4mi4n

Posty: 23
Wysłany: 11-12-2011, 15:22   

A da rade edytować czas na krótszy?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy



Najlepsze oprogramowanie do prowadzenia sklepu internetowegoNajlepszy program do sklepu firmowany przez Przem'a



phpbb

serwis laptopów

Design Cart

Sklep z gadżetami

https://pozycjonowanie.agency

• Zamów reklamę