phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Kopia zapasowa bazy SQL w phpMyAdminie
Autor Wiadomość
Paszczak000


Pomógł: 317 razy
Posty: 2898
Wysłany: 09-02-2005, 19:33   Kopia zapasowa bazy SQL w phpMyAdminie

Jeżeli macie na swoich serwerach phpMyAdmina to wiecie, że dzięki niemu można w łatwy i przyjemny sposób zarządzać swoją bazą danych. Postaram się w jakiś prosty sposób pokazać jak za jego pomocą zrobić kopię zapasową swojego forum. Do postu dodałem przykładowe screeny. Są to miniaturki. Kliknij na nie by zobaczyć powiększoną wersję.

Robienie kopii całej bazy danych:
A. Po wejściu do phpMyAdmina klikamy na Nazwę bazy danych


B. Po wybraniu bazy danych przechodzimy do zakładki Eksport


C.Teraz musisz wybrać co dokładnie ma zawierać kopia bazy etc

1. Wybierasz bazę, której chcesz zrobić kopię.
    - Opcje dotyczące tego co ma zawierać kopia bazy. W zależności od tego co potrzebujesz możesz dowolnie zaznaczać opcje. Ja robić kopię taką jak widać na screenie.

3. Jeżeli chcesz bazę zapisać sobie jako plik to zaznaczasz to pole. Podajesz nazwę pliku w jakim wszystko ma być zapisane.
4. Klikasz na Wykonaj i Twoja przeglądarka powinna zacząć ściągać kopię bazy SQL.

Robienie kopii dowolnej tabeli z bazy danych
A. Wykonujemy te same czynności co wyżej, zmieniając tylko jedno pole podczas eksportu. Przytrzymując klawisz CTRL wybieramy za pomocą myszki tabele jakie nas interesują. Tą metodą najlepiej przenosić bardzo duże bazy danych.




export1.png
Plik ściągnięto 249 raz(y) 46,06 KB

export2.png
Plik ściągnięto 272 raz(y) 102,86 KB

export3.png
Plik ściągnięto 406 raz(y) 70,79 KB

export4.png
Plik ściągnięto 221 raz(y) 80,38 KB

Ostatnio zmieniony przez lui754 05-08-2010, 15:26, w całości zmieniany 8 razy  
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
konraf

Pomógł: 1 raz
Posty: 99
Wysłany: 10-02-2005, 13:11   

Witam

Czy moznaby jeszcze do tego poprosic o krótkie wyjaśnienie opcji, głównie w opcja SQL > Struktura, np: Dodanie Drop Table, itp.
Przeglądałem dokumentacje phpMyAdmin:

http://www.phpmyadmin.net....5.2-pl1-1.html

ale nie znalazłem wyjaśnienia tych opcji, a był może robićc kopie nie zaznaczam jakiejs istotnej opcji, tudzień
zaznaczam niepotrzebnie (Ty widze nie zaznaczas Dodanie Drop Table, a ja to zwykle robić).

Pozdrawiam
 
     
Paszczak000


Pomógł: 317 razy
Posty: 2898
Wysłany: 10-02-2005, 21:10   

Więc tak:
Kod:
DROP DATABASE/TABLE

Jeżeli wgrywasz kopię bazy danych a już taka baza istnieje to zapytanie usunie starą bazą i wgra nową. Podobnie jest tabelą.
 
     
Soczek

Posty: 17
Wysłany: 11-02-2005, 22:40   

S?uchajcue ja mam takie pytanie co dokladnie musze pozaznaczac zeby wyciagnac tylko dane userow oraz postyi tematy :?:
 
     
Paszczak000


Pomógł: 317 razy
Posty: 2898
Wysłany: 11-02-2005, 23:33   

Wtedy musisz zrobić kopię zapasową według punktu:
Robienie kopii dowolnej tabeli z bazy danych
Zrób kopię następujących tabel:
phpbb_posts
phpbb_posts_text

phpbb_topic_view
phpbb_topics
phpbb_topics_ignore
phpbb_topics_watch
phpbb_user_group
phpbb_users
phpbb_users_warnings

Najważniejsze tabele pogrubiłem.
 
     
Kamikadze

Posty: 13
Wysłany: 04-03-2005, 11:31   

A jeśli baza danych jest z innego serwera to tesh będzie chodziła na tym??
 
     
Paszczak000


Pomógł: 317 razy
Posty: 2898
Wysłany: 04-03-2005, 22:11   

Tak :) Będziesz pewnie musia? w tabeli prefix_config tylko zmienić daner serwera
 
     
Aldaris

Posty: 13
Wysłany: 13-03-2005, 12:52   

Zrobięłm przed bawieniem się z upgrade kopię bazy danych, ale po jej przywróceniu nie widze for ("Brak for" ) w indexie. Posty sa i wyszukiwanie działa OK. O dziwo są tez rekordy w tabeli phpbb_forums. co może byc nie tak? :cry:
 
     
Paszczak000


Pomógł: 317 razy
Posty: 2898
Wysłany: 13-03-2005, 12:54   

Zalogowałe? się na forum? By? może ustawiłe? restrykcj? dla gości w PA i dlatego nie widać
 
     
Aldaris

Posty: 13
Wysłany: 13-03-2005, 13:11   

Nie ma ich w panelu administracyjnym w zarządzaniu for, chociaż sa w bazie rekordy od 1 do 7. Gdy założe nowe forum, to ma id=8.

OK już nie ma sprawy, udało mi się je przywrócić... Ale wyglądało to groźnie :)
 
     
Dj Em project


Pomógł: 1 raz
Posty: 38
Wysłany: 18-03-2005, 13:59   

Mam pytanie. A jak mam wgrać bazą danych na lycosa?
Bo nie mam phpMyAdmin tylko phpBBMyAdmin :?:
By?bym wdzięczny za pomoc

Dodam odrazu że nie mam "Eksport" więc tzn. że nie odtworz? bazy :?:
 
     
patrick

Pomógł: 159 razy
Posty: 1900
Wysłany: 18-03-2005, 20:56   

Dj Em project, na serwerze masz phpmyadmin .... zaloguj sie na serwer tam masz ..
 
     
Jupiter

Pomógł: 4 razy
Posty: 87
Wysłany: 30-04-2005, 21:13   

Paszczak000 mam mały problemik wiec tak mam baze danych z przemo 1.8 i zaktułalizowałej ją 1.9.4 i zrobiłem sobie od nowa forum te 1.9.4 i mam te stare ale nie chce wrzucac na nie plików bo niektóre mają modyfikacje i moze cos sioe walic wiec dlatego zrobiłem sobie od nowa tylko nie chce starcic najwazniejszych dannych. Wiec pytanie brzmi czy mam wgrywac cała bazę oprócz config i theme czy jakies jeszcze ominąc bo pare odpowiada za styl
_________________
Gość zapraszam cie na moje forum http://www.forum.mp3base.net mam nadzieje ze ci się spodoba i zainteresuje
 
     
Wasik


Posty: 9
Wysłany: 05-05-2005, 21:26   

Witam
Mam forum na skrypcie phpBB 2.0.10 i chciałbym przenieść baze danych na phpBB by Przemo v1.9 (nie chce aktualizować swojego obecnego forum), oba fora sa na darmowym lycosie, póki co nie zamierzam zmieniać hosta na płatnego, bo nie wiem czy jest sens (czy jest sie dla kogo poświęcic :D )... no ale powracając, moja baza na zwykłym skrypcie ma już prawie 7MB (zdaje sobie sprawe, że można ja odchoudzic i wiem mniej więcej jak) więc przez PA i "Kopia zapasowa" już jej nie pobiore, spedziłem pół dnia na ściąganiu pojedynczych tabel, ale kod sql odpowiadający za poszczególne punkty konfiguracyjne (for i userów) jest w phpBB2 inny niz w "by Przemo"! Coz mam poczać? Może i doszedł bym do tego sam, ale po dzisiejszym posiedzeniu i braku postępów mam już dosyć...

Zależy mi głównie na ułozeniu forum (pokoje), tematach, postach i uzytkowanikach ;)

Będe wdzięczny za wszelkie odpowiedzi ;)
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
soniak


Posty: 55
Wysłany: 28-08-2005, 21:40   

Siema,
Gdy wykonuje wszystko wd. instrukcji tzn. kopie bazy żeby przenieść na inny serwer to gdy zaczyna mi się ściąganie to baza jest mała a wiem że ma 8mb. Więc co jest w tym okienku w operze nawet nie jest pokazane ile ma mb. A na dysku jest malutka i nie wiem czy dobrze skopiowałem albo raczej eksportowałem
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy



Najlepsze oprogramowanie do prowadzenia sklepu internetowegoNajlepszy program do sklepu firmowany przez Przem'a



phpbb

serwis laptopów

• Zamów reklamę