phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Ilość zarejestrowanych użytkowników - problem z kodem
Autor Wiadomość
tymek

Wysłany: 13-12-2008, 18:33   Ilość zarejestrowanych użytkowników - problem z kodem

Witam!!

Mam pewien problem dotyczący phpbb by przemo - fusion php...
Pisałem o tym na forum fusiona ale nikt nie odpowiadał, a sam temat został usunięty.. (żałosne..)
Może tutaj ktoś będzie wiedział co zrobić..

Z phpbb mam kod, który wyciąga liczbę tematów z forum. Chciałem to umieścić w panelu, ale cos nie działa.. tnz, kiedywpisuje kod do panelu i klikam podgląd, wszystko działa i wyświetla się poprawnie, ale kiedy zapisuje tn panel i włączam go na stronie głownej to strona się psuje;/

Tak wygląda kod panelu z tym kodem z phpbb

Kod:
openside("INFO");

$db_lnk = mysql_connect("localhost", "$dbuser1", "$dbpasswd1");
mysql_select_db($dbname1, $db_lnk);
//Ilosc tematow
$sql = mysql_query('SELECT topic_id FROM phpbb_topics');
$row = mysql_num_rows($sql);

mysql_close();

echo '<table border="0" width="100%" cellspacing="0" cellpadding="0" >
<tr>
<td style="border-bottom-style: solid; border-bottom-width: 1px">Forum:</td>
</tr>
<tr>
<td style="border-top-style: solid; border-top-width: 1px">Ilośc tematów: <b>'.$row.'</b></td>
</tr>

</table>';

closeside();

Kiedy nacisnę zapisz, oraz wlącze ten panel na stronie, wtedy, kiedy wchodze na stronę głowa, wyskakują jakieś błędy, newsy nie działają, tak samo nie ma prawej kolumny z panelami...

Tak to wygląda:

Ktoś ma jakiś pomysł?

Gadatliwa Kasia 

Seba123

Wysłany: 13-12-2008, 21:29   

"Access denied" - błędne dane do bazy.

tymek

Wysłany: 13-12-2008, 23:22   

Seba123 napisał/a:
"Access denied" - błędne dane do bazy.

Ale której bazy? www, czy forum? I dlaczego sam panel działa prawidłowo? Wszystko się prawidłowo wyświetla, a dopiero po jego włączeniu strona sie psuje?

They2

Wysłany: 14-12-2008, 10:04   

tymek napisał/a:
Ale której bazy? www, czy forum?

forum

tymek

Wysłany: 14-12-2008, 13:59   

no tak forum.. ale w takim razie dalczego:
- liczba teatów jest pobierana i wyświetlana w panelu prawidłowo - przeciez te dane sa pobierane własnei z bazy forum..
- a jesli to ma związem z baza forum, to dlaczego nei dziala czesc strony , ktora przeciez nie ma nic wspolnego z baza forum?

Radek

Wysłany: 14-12-2008, 14:20   

Zasadnicza sprawa - forum jest w tej samej bazie co fusion czy w innej?

tymek

Wysłany: 14-12-2008, 14:41   

Jest na innej, daltego ejst dodane:

Cytat:
$db_lnk = mysql_connect("localhost", "$dbuser1", "$dbpasswd1");
mysql_select_db($dbname1, $db_lnk);

mysql_close();

Radek

Wysłany: 14-12-2008, 14:55   

nie otwieraj na nowo połączenia z bazą, tylko wybierz inną bazę danych:
Kod:
mysql_select_db('baza_forum');
// dalsza czesc skryptu
mysql_select_db('baza_fusion');

tymek

Wysłany: 14-12-2008, 15:29   

łeee
Dzieki Rusek!! Teraz strona i panel działają prawidłowo (narazie probowałem na localu, mam nadzieje ze na serwerze online takze bedzie działac:P)

A jak to mozliwe ze wystarczyło tylko wybrać bazę forum (wpisac samą nazwę), bez wpisywania jej hasła i usera?

Hmm na localu dla obu baz mam tego samego usera i hasło, ale na serwerze online mam inne hasło i inengo usera, czy w takim wypadku także to bedzie działac??

Radek

Wysłany: 14-12-2008, 15:37   

Jeżeli masz dwie bazy i do każdej innego usera i hasło to nie będzie. wtedy musisz zamknąć połączenie, otworzyć nowe z userem i hasłem od forum, wybrać bazę forum, po kodzie skryptu zamknąć połączenie, otworzyć nowe połączenie z userem i haslem od fusiona i wybrać bazę fusiona.
Cały 'trik' polegał na tym, że w fusionie na początku skryptu połączenie z bazą jest już otwierane, więc wystarczy tylko zmienić bazę danych na której pracujemy. Najlepiej przypisz tego samego usera do obu baz danych, wtedy nie będziesz musiał kombinować.

tymek

Wysłany: 14-12-2008, 16:02   

Hmm już rozumiem :P

Dzieki Rusek ;)

a mam jeszcze pytanko, czy jesli otworze nowe połączzenie i potem je zamkne - dla forum, a następnie otworze nowe połaczenie dla fusiona (osobne bazy i inny user) i porównując to do tego co zalecasz, czyli bez otwierania połaczenia i ten sam user dla obu baz.. czy jest miedzy tym jakaś różnica w wydajności, lubo obciązeniu danych baz danych, czy ładowania strony i forum?

Radek

Wysłany: 14-12-2008, 16:09   

A pomyśl, po co kilka razy zamykać i otwierać połączenia, skoro to można zrobić raz?

tymek

Wysłany: 14-12-2008, 21:46   

oki ;)

Rusek, a może wiesz jeszcze jak w taki sam sposob wyciągnąc z forum
- uzytkownicy online
- gosci online
(tylko samą liczbę)?

Radek

Wysłany: 15-12-2008, 16:43   

zalogowani:
Kod:
$sql = 'SELECT COUNT(session_user_id) as zalogowani FROM phpbb_sessions WHERE session_time >= ' . (time() - 300) . ' AND session_user_id <> -1';

goście:
Kod:
$sql = 'SELECT COUNT(session_user_id) as goscie FROM phpbb_sessions WHERE session_time >= ' . (time() - 300) . ' AND session_user_id = -1';

Nie testowałem, powinno działać.

Gadatliwa Kasia 

tymek

Wysłany: 17-12-2008, 23:48   

RuseK napisał/a:
zalogowani:
Kod:
$sql = 'SELECT COUNT(session_user_id) as zalogowani FROM phpbb_sessions WHERE session_time >= ' . (time() - 300) . ' AND session_user_id <> -1';

goście:
Kod:
$sql = 'SELECT COUNT(session_user_id) as goscie FROM phpbb_sessions WHERE session_time >= ' . (time() - 300) . ' AND session_user_id = -1';

Nie testowałem, powinno działać.

A jak to mam wstawić na stronie?

Przykładowo jeśli chodzi o ilosc tematów:

Cytat:
$sql = mysql_query('SELECT topic_id FROM phpbb_topics');
$row = mysql_num_rows($sql);

to w miejsce, gdzie ma sie wyswietlac liczba wstawiam "$row", a w tych kodach które podałes jak to będzie?

A jak zrobić, żeby na stronie umieścić jeszcze avatar użytkownika o konkretnym ID, który będzie się automatycznie zmieniał wraz ze zmianą tego avataru na forum?

Odpowiedz do tematu