Ilość zarejestrowanych użytkowników - problem z kodem |
Autor |
Wiadomość |
tymek

|
Wysłany: 13-12-2008, 18:33 Ilość zarejestrowanych użytkowników - problem z kodem
|
|
|
Witam!!
Mam pewien problem dotyczący phpbb by przemo - fusion php...
Pisałem o tym na forum fusiona ale nikt nie odpowiadał, a sam temat został usunięty.. (żałosne..)
Może tutaj ktoś będzie wiedział co zrobić..
Z phpbb mam kod, który wyciąga liczbę tematów z forum. Chciałem to umieścić w panelu, ale cos nie działa.. tnz, kiedywpisuje kod do panelu i klikam podgląd, wszystko działa i wyświetla się poprawnie, ale kiedy zapisuje tn panel i włączam go na stronie głownej to strona się psuje;/
Tak wygląda kod panelu z tym kodem z phpbb
Kod: | openside("INFO");
$db_lnk = mysql_connect("localhost", "$dbuser1", "$dbpasswd1");
mysql_select_db($dbname1, $db_lnk);
//Ilosc tematow
$sql = mysql_query('SELECT topic_id FROM phpbb_topics');
$row = mysql_num_rows($sql);
mysql_close();
echo '<table border="0" width="100%" cellspacing="0" cellpadding="0" >
<tr>
<td style="border-bottom-style: solid; border-bottom-width: 1px">Forum:</td>
</tr>
<tr>
<td style="border-top-style: solid; border-top-width: 1px">Ilośc tematów: <b>'.$row.'</b></td>
</tr>
</table>';
closeside(); |
Kiedy nacisnę zapisz, oraz wlącze ten panel na stronie, wtedy, kiedy wchodze na stronę głowa, wyskakują jakieś błędy, newsy nie działają, tak samo nie ma prawej kolumny z panelami...
Tak to wygląda:
Ktoś ma jakiś pomysł? |
_________________ Szukam programisty PHP, który wykona parę zleceń - modyfikacje na forum. Proszę o kontakt na PW. |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
Seba123

|
Wysłany: 13-12-2008, 21:29
|
|
|
"Access denied" - błędne dane do bazy. |
_________________ Fejs |
|
|
|
 |
tymek

|
Wysłany: 13-12-2008, 23:22
|
|
|
Seba123 napisał/a: | "Access denied" - błędne dane do bazy. |
Ale której bazy? www, czy forum? I dlaczego sam panel działa prawidłowo? Wszystko się prawidłowo wyświetla, a dopiero po jego włączeniu strona sie psuje? |
_________________ Szukam programisty PHP, który wykona parę zleceń - modyfikacje na forum. Proszę o kontakt na PW. |
|
|
|
 |
They2

|
Wysłany: 14-12-2008, 10:04
|
|
|
tymek napisał/a: | Ale której bazy? www, czy forum? |
forum |
_________________ Support | Pomoc | Modyfikacja | Zlecenie płatne - zapraszam na PW oraz pod moim adresem.
Nie udzielam w GG. |
|
|
|
 |
tymek

|
Wysłany: 14-12-2008, 13:59
|
|
|
no tak forum.. ale w takim razie dalczego:
- liczba teatów jest pobierana i wyświetlana w panelu prawidłowo - przeciez te dane sa pobierane własnei z bazy forum..
- a jesli to ma związem z baza forum, to dlaczego nei dziala czesc strony , ktora przeciez nie ma nic wspolnego z baza forum? |
|
|
|
 |
Radek

|
Wysłany: 14-12-2008, 14:20
|
|
|
Zasadnicza sprawa - forum jest w tej samej bazie co fusion czy w innej? |
|
|
|
 |
tymek

|
Wysłany: 14-12-2008, 14:41
|
|
|
Jest na innej, daltego ejst dodane:
Cytat: | $db_lnk = mysql_connect("localhost", "$dbuser1", "$dbpasswd1");
mysql_select_db($dbname1, $db_lnk);
mysql_close(); |
|
|
|
|
 |
Radek

|
Wysłany: 14-12-2008, 14:55
|
|
|
nie otwieraj na nowo połączenia z bazą, tylko wybierz inną bazę danych:
Kod: | mysql_select_db('baza_forum');
// dalsza czesc skryptu
mysql_select_db('baza_fusion'); |
|
|
|
|
 |
tymek

|
Wysłany: 14-12-2008, 15:29
|
|
|
łeee
Dzieki Rusek!! Teraz strona i panel działają prawidłowo (narazie probowałem na localu, mam nadzieje ze na serwerze online takze bedzie działac:P)
A jak to mozliwe ze wystarczyło tylko wybrać bazę forum (wpisac samą nazwę), bez wpisywania jej hasła i usera?
Hmm na localu dla obu baz mam tego samego usera i hasło, ale na serwerze online mam inne hasło i inengo usera, czy w takim wypadku także to bedzie działac?? |
|
|
|
 |
Radek

|
Wysłany: 14-12-2008, 15:37
|
|
|
Jeżeli masz dwie bazy i do każdej innego usera i hasło to nie będzie. wtedy musisz zamknąć połączenie, otworzyć nowe z userem i hasłem od forum, wybrać bazę forum, po kodzie skryptu zamknąć połączenie, otworzyć nowe połączenie z userem i haslem od fusiona i wybrać bazę fusiona.
Cały 'trik' polegał na tym, że w fusionie na początku skryptu połączenie z bazą jest już otwierane, więc wystarczy tylko zmienić bazę danych na której pracujemy. Najlepiej przypisz tego samego usera do obu baz danych, wtedy nie będziesz musiał kombinować. |
|
|
|
 |
tymek

|
Wysłany: 14-12-2008, 16:02
|
|
|
Hmm już rozumiem
Dzieki Rusek
a mam jeszcze pytanko, czy jesli otworze nowe połączzenie i potem je zamkne - dla forum, a następnie otworze nowe połaczenie dla fusiona (osobne bazy i inny user) i porównując to do tego co zalecasz, czyli bez otwierania połaczenia i ten sam user dla obu baz.. czy jest miedzy tym jakaś różnica w wydajności, lubo obciązeniu danych baz danych, czy ładowania strony i forum? |
|
|
|
 |
Radek

|
Wysłany: 14-12-2008, 16:09
|
|
|
A pomyśl, po co kilka razy zamykać i otwierać połączenia, skoro to można zrobić raz? |
|
|
|
 |
tymek

|
Wysłany: 14-12-2008, 21:46
|
|
|
oki
Rusek, a może wiesz jeszcze jak w taki sam sposob wyciągnąc z forum
- uzytkownicy online
- gosci online
(tylko samą liczbę)? |
|
|
|
 |
Radek

|
Wysłany: 15-12-2008, 16:43
|
|
|
zalogowani:
Kod: | $sql = 'SELECT COUNT(session_user_id) as zalogowani FROM phpbb_sessions WHERE session_time >= ' . (time() - 300) . ' AND session_user_id <> -1'; |
goście:
Kod: | $sql = 'SELECT COUNT(session_user_id) as goscie FROM phpbb_sessions WHERE session_time >= ' . (time() - 300) . ' AND session_user_id = -1'; |
Nie testowałem, powinno działać. |
|
|
|
 |
Gadatliwa Kasia
|
|
|
|
tymek

|
Wysłany: 17-12-2008, 23:48
|
|
|
RuseK napisał/a: | zalogowani:
Kod: | $sql = 'SELECT COUNT(session_user_id) as zalogowani FROM phpbb_sessions WHERE session_time >= ' . (time() - 300) . ' AND session_user_id <> -1'; |
goście:
Kod: | $sql = 'SELECT COUNT(session_user_id) as goscie FROM phpbb_sessions WHERE session_time >= ' . (time() - 300) . ' AND session_user_id = -1'; |
Nie testowałem, powinno działać. |
A jak to mam wstawić na stronie?
Przykładowo jeśli chodzi o ilosc tematów:
Cytat: | $sql = mysql_query('SELECT topic_id FROM phpbb_topics');
$row = mysql_num_rows($sql); |
to w miejsce, gdzie ma sie wyswietlac liczba wstawiam "$row", a w tych kodach które podałes jak to będzie?
A jak zrobić, żeby na stronie umieścić jeszcze avatar użytkownika o konkretnym ID, który będzie się automatycznie zmieniał wraz ze zmianą tego avataru na forum? |
|
|
|
 |
|