phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: joli
28-09-2007, 21:26
phpMyAdmin - obsługa
Autor Wiadomość
Paszczak000


Pomógł: 317 razy
Posty: 2898
Wysłany: 08-04-2005, 13:14   phpMyAdmin - obsługa

Po wejściu do phpMyAdmina po lewej stronie wybierasz swoją bazą danych, nad którą chcesz aktualnie pracować

Po lewej jak i po prawej stronie masz widok zawartości swojej bazy danych. Możesz zobaczyć nazwy poszczególnych tabel w swojej bazie.


Jeżeli chcesz edytować zawartość jakiejś tabeli kliknij na jej nazwą po lewej stronie. Teraz powinieneś widzieć strukturę swojej bazy.


Jeżeli zjedziesz na sam dół, będziesz mógł wykonać różne operacje na tabelach. Jeżeli chcesz optymalizować, lub naprawić jakąś tabelkę to zazncz ją i wybierz odpowiednią operację z menu po prawej stronie.


Na górze masz napis Przeglądaj Kliknij go. Wtedy zobaczysz jakie dane kryje tabela.


Jeżeli chcesz edytować jakiś rekord w tabeli kliknij na ikonkę ołówka kolo danego rekordu. Teraz możesz już zmieniać zawartość tabeli.

Przykładowo możesz zmienić nazwą użytkownikowi. Wystarczy, że w polu username zmienisz wartość z Paszczak000 na Muminek a potem klikniesz na guzik Wykonanie a ja wtedy będę się logować nickiem Muminek :)

Jeżeli wciśniesz czerwony krzyżyk to usuniesz rekord. Nie można cofnąć tej operacji, chyba, że masz kopię zapasową bazy SQL.

Zawsze na górze w phpMyAdminie masz podręczne menu. Jeżeli chcesz wysłać zapytanie SQL np:
Kod:
UPDATE phpbb_users SET user_style = 1 WHERE user_style = 4

Kliknij na napis SQL
Pojawi Ci się coś w podobnym stylu:

W białe pole wpisz zapytanie SQL i kliknij wykonaj. phpMyAdmin wykona operację na bazie i rezultat pokaże nad okienkiem

Wyczyszczenie - Powoduje usunięcie z tabeli WSZYSTKICH rekordów, lecz pozostawia strukturę całej tabeli. Po takiej operacji mamy pustą tabelkę, którą można uzupełniać nowymi rekordami
Usunięcie - KASUJE tabelą. Nie będziesz mógł do niej dodawać żadnych rekordów bo jej poprostu nie ma. Bądź ostrożny. :)
Ostatnio zmieniony przez xlesiu 14-08-2010, 18:18, w całości zmieniany 3 razy  
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
bobo22

Posty: 14
Wysłany: 09-08-2005, 06:00   

ja mam pytanko bo wchoce do phpMYadmina i mi pisze ze brak bazy danych i nie ma dostępu do ytworzenia
 
     
PHOENIX


Pomógł: 21 razy
Posty: 271
Wysłany: 09-08-2005, 11:44   

Po lewej stronie wybierasz baze, jeśli tam nic nie masz to znaczy ze nei ma bazy.
Czy to jest twój serwer i czy jesteś rootem?
_________________
Life is life
 
     
BluzG

Pomógł: 5 razy
Posty: 41
Wysłany: 09-08-2005, 11:50   

bobo22, baze danych zazwyczaj można utworzyć w cpanelu itp.
 
     
Lol

Posty: 12
Wysłany: 01-03-2006, 18:52   

a mam pytanie :
Jak mozna na baze danych zalozyc haslo ,aby zadne inne osoby niemogly sie dostac do mojej bazy ?
 
     
Balin


Pomógł: 1 raz
Posty: 29
Wysłany: 03-03-2006, 16:30   

A ja mam pytanie.
Kod:
#1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' at line 13
O co chodzi? Mam coś źle ustawione w phpmyadmin'ie? Jak to poprawić?
_________________
Gość zrobisz coś dla mnie? Kliknij
Gość nie masz tak fajnego warna jak ja!!!
 
     
evil1331

Posty: 11
Wysłany: 04-03-2006, 15:21   

Lol napisał/a:
a mam pytanie :
Jak mozna na baze danych zalozyc haslo ,aby zadne inne osoby niemogly sie dostac do mojej bazy ?

Ale jak sie stworzy baze danych to odrazu podaje sie jakie ma miec haslo. I baza danych jest odrazu zabezpieczona haslem
 
     
Adley

Posty: 59
Wysłany: 18-04-2006, 00:39   

A możecie dokładniej wytłumaczyć jak wgrać bazę danych jak mam kopię na dysku?
Mam w dwóch formatach: kompresja: BRAK i ZIP

Proszę o szybką odpowiedź.
 
     
MJ45

Posty: 12
Wysłany: 23-06-2006, 22:57   

Nie chcę zakładać nowego tematu, może tutaj uzyskam odpowiedź.

Podczas sprawdzania tabel pojawiło mi się coś takiego:

Jak można to naprawić? Szukałem odpowiedzi na forum, ale się nie udało. Ktoś wspomniał, że wszyscy mają z tym problem, lecz tak naprawdę nie ma to większego znaczenia, jednak potem ktoś napisał, że ma. Jaka jest więc prawda? :] Wpływa to jakoś negatywnie na działanie forum?

Pozdro
 
     
Elminster

Posty: 21
Wysłany: 21-07-2006, 17:32   

Mam problem. Nie wyświetla mi się prawa ramka myadmina, pokazuje się taka informacja:

Wystąpił błąd podczas przetwarzania skryptu. Prawdopodobnie:

* serwer jest przeciążony,
* Twój skrypt nie ma poprawnych praw, tj. prawa pliku są inne niż 0644 lub 0444.

Jeżeli błąd będzie się powtarzał (a prawa masz poprawne) proszę o kontakt.

Co robić??[/code]
 
     
JrQ-


Pomógł: 147 razy
Posty: 1387
Wysłany: 28-09-2007, 15:56   

Elminster napisał/a:
* Twój skrypt nie ma poprawnych praw, tj. prawa pliku są inne niż 0644 lub 0444.

Sprawdz czy rzeczywiscie tak jest
Cytat:
* serwer jest przeciążony,

Odczekaj. Spróbuj po jakims czasie.
 
     
Lobezzz


Pomógł: 9 razy
Posty: 232
Wysłany: 01-10-2008, 20:39   

ok, a jak w phpmyadmin mogę dodać użytkownika bazy?
 
     
joli
Yollien +Styler



Pomógł: 2988 razy
Posty: 16981
Wysłany: 01-10-2008, 20:43   

Uzytkownika bazy nie mozesz tutaj dodac. Dodaje sie go w panelu konta, najczesciej w dziale bazy MySQL
_________________
Walczę z warezami. Więc jak masz forum warezowe, nie proś mnie o pomoc i nie wchodź pod rękę, bo zniszczę.
Nie pisz do mnie na GG i PW,(chyba że proszę) bo nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Masz forum do zadawania pytań!!! Poza forum pomagam TYLKO odpłatnie.
liberte d'expression pour tout le monde... OFICJALNY DOWNLOAD STYLÓW - style ogólnodostępne i na zamówienie - PORTFOLIO JOLI
 
     
Szud aj

Pomógł: 7 razy
Posty: 137
Wysłany: 02-10-2008, 14:11   

A jak się robi kopie bazy SQL?
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
joli
Yollien +Styler



Pomógł: 2988 razy
Posty: 16981
Wysłany: 02-10-2008, 14:22   

Tak, jak jest opisane w instrukcji przenoszenia forum.
http://www.przemo.org/php...pic.php?t=30441
_________________
Walczę z warezami. Więc jak masz forum warezowe, nie proś mnie o pomoc i nie wchodź pod rękę, bo zniszczę.
Nie pisz do mnie na GG i PW,(chyba że proszę) bo nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Masz forum do zadawania pytań!!! Poza forum pomagam TYLKO odpłatnie.
liberte d'expression pour tout le monde... OFICJALNY DOWNLOAD STYLÓW - style ogólnodostępne i na zamówienie - PORTFOLIO JOLI
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy



Najlepsze oprogramowanie do prowadzenia sklepu internetowegoNajlepszy program do sklepu firmowany przez Przem'a



phpbb

serwis laptopów

Guru Wrocław - skuteczne pozycjonowanie stron w Google

• Zamów reklamę

Egzotyczne sadzonki i nasiona krajowe i zagraniczne, Sprzedaż wysyłkowa roślin i nasion kwiatów praktyczne porady ogrodnicze, opisy, zdjęcia roślin, najlepsze forum o roślinach egzotycznych w Polsce