phpBB2 by Przemo
Support forów phpBB2 modified by Przemo

FAQFAQ - PIERWSZA POMOC!!  regulaminREGULAMIN  SzukajSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload  katalog Forów DyskusyjnychKatalog Forów   FAQ Video tutoriale

Poprzedni temat «» Następny temat
Przenoszenie forum z serwera na serwer
Autor Wiadomość
Widmo 
Wredota...



Pomógł: 180 razy
Posty: 2434
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-08-2006, 18:48   Przenoszenie forum z serwera na serwer

Jeśli chcesz przeniesc forum z serwera na serwer robisz tak:

1. Przygotowywujesz sobie nowy serwer. Listę opinii o hostingach znajdziesz tutaj.
2. Potrzebna będzie też baza danych. Tworzysz ją z poziomu cPanelu/DirectAdmina/phpMyAdmina na Twoim koncie. Jeśli administrator serwera założył Ci już bazę - pomijasz ten krok.
3. Wchodzisz na stare forum.
4. Zamykasz forum w panelu administracyjnym.PA » Ogólne » Konfiguracja » Główne » Wyłącz forum (i wpisz odpowiedni komunikat).
5. Czyścisz tabele search. Jest to konieczne, jeśli Twoja baza jest bardzo duża - unikniesz dzięki temu wielu problemów przy odtwarzaniu bazy:!:
Wykonasz to przez phpMyAdmina. (Obsługa phpMyAdmina)
Kod:
TRUNCATE `phpbb_search_results`;
TRUNCATE `phpbb_search_wordlist`;
TRUNCATE `phpbb_search_wordmatch`;

Jeśli prefix Twoich tabel jest inny, popraw go.

Dużo miejsca zajmuje również tabela phpbb_read_history (zawiera ona historię nieczytanych postów). Jeśli uważasz, że Ty i użytkownicy przeżyją utratę tych informacji, możesz również ją wyczyścić (będzie to operacja nieodwracalna). Oszczędzisz (w zależności od wielkości swojego forum) od kilkuset KB do kilku MB. Aby to zrobić wykonaj zapytanie:
Kod:
TRUNCATE phpbb_read_history;

6. Robisz kopie bazy danych ( STRUKTURA I DANE ). Jak prawidłowo wykonać backup bazy?
7. Kopiujesz katalog forum ze starego serwera np. na Pulpit (zachowasz wtedy avatary, sygnaturki, itd.)
8. Wgrywasz katalog z forum na nowy serwer.
9. Pamietaj o ustawieniu pliku config.php. Możesz użyć do tego celu DumpLoadera (http://ADRESFORUM/dbloader/dbloader.php)
10. Wchodzisz na stronę http://TWOJEFORUM/check_files.php i poprawiasz wszystkie CHMODy , które są na czerwono.
11. Edytujesz zrzut bazy danych, szukasz w danych tablei phpbb_config adresu starego serwera i zmieniasz na nowy adres lub wykonaj zapytania:
Kod:
UPDATE `phpbb_config` SET `config_value` = 'ADRES SERWERA' WHERE `config_name` = 'server_name' LIMIT 1;
UPDATE `phpbb_config` SET `config_value` = '/ŚCIEŻKA DO FORUM/' WHERE `config_name` = 'script_path' LIMIT 1;
UPDATE `phpbb_config` SET `config_value` = 'ADRES SERWERA' WHERE `config_name` = 'cookie_domain' LIMIT 1;
UPDATE `phpbb_config` SET `config_value` = 'NAZWA COOKIE' WHERE `config_name` = 'cookie_name' LIMIT 1;

Możesz użyć też w tym celu DumpLoadera. Otwierasz http://TWOJEFORUM/dbloader/dbloader.php przechodzisz do "Konfiguruj forum" i ustawiasz poprawne wartości.
12. Wrzucasz tak zmodyfikowana baze na nowy serwer np. DumpLoaderem
(http://www.TWOJEFORUM.pl/dbloader/dbloader.php)
Ewentualnie robisz to przez phpMyAdmina -> (wybierasz swoją bazę) -> SQL -> lub Lokalizacja pliku tekstowego: -> Przeglądaj -> (wybierasz plik i dajesz wykonaj)
13. Sprawdzasz CF (TWOJEFORUM/check_files.php) Jeśli cokolwiek jest na czerwono - naprawiasz to (jak nie wiesz jak, to najpierw szukasz na tym forum!)
14. Wchodzisz na nowe forum, przechodzisz do PA -> SQL -> Odbuduj search.
15. Będąc w PA, odblokowywujesz dostęp do forum, sprawdzasz czy dziala. Przez odblokowanie dostępu (czyli włączenie forum) należy rozumieć usunięcie tekstu, który wpisałeś w punkcie 4 (pole to powinno zostać puste).

UWAGA: gdy sobie nie radzisz albo cos zepsules, możesz zlecic mi przeniesienie forum - ceny w miare niskie ;) Link w podpisie.

UWAGA: Powyższa instrukcja dotyczy tylko i wyłącznie przenoszenia dokładnie tej samej wersji forum (czyli np: 1.9.4 -> 1.9.4, 1.12.5 -> 1.12.5). NIE DOTYCZY ona aktualizacji forum do nowszej wersji (np: phpbb by Przemo 1.9 -> 1.12.5; phpbb 2.0.21 -> phpbb by Przemo 1.12.5 itp.)

UWAGA: dopóki nie dojdziesz do ostatniego punktu w przenoszeniu, odradzamy usuwanie jakiejkolwiek części starego forum!

TEMAT Z NIEWIADOMYCH PRZYCZYN ZOSTAŁ SKASOWANY,
TO CO ZNAJDUJE SIE POWYZEJ, JEST TYM CO ZACHOWALO SIE W EMAILU JAKI DOSTALEM PO SKASOWANIU.
_________________
Potrzebujesz pomocy?
Ostatnio zmieniony przez warna 26-08-2006, 19:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
Tomek-Tomi 

Posty: 7
Wysłany: 28-08-2006, 18:13   

Zrobiłem tak jak pisze, ale gdy wchodze na forum i loguje się zostaje przekierowany na stare forum :-( Co robić???
 
 
     
Gozda 


Pomógł: 206 razy
Posty: 1198
Wysłany: 28-08-2006, 18:34   

Przeczytaj 11 punkt.
 
 
     
Tomek-Tomi 

Posty: 7
Wysłany: 28-08-2006, 18:37   

Użyłem do tego DumpLoadera ale nic nie dało :-( Jakby co serwer to boo.pl
 
 
     
Gozda 


Pomógł: 206 razy
Posty: 1198
Wysłany: 28-08-2006, 19:29   

Wyczyść cache forum. A jak nie pomoże sporoboj jeszcze raz zmienic dane poprzez to zapytanie:
Kod:
UPDATE `phpbb_config` SET `config_value` = 'ADRES SERWERA' WHERE `config_name` = 'server_name' LIMIT 1;
UPDATE `phpbb_config` SET `config_value` = '/ŚCIEŻKA DO FORUM/' WHERE `config_name` = 'script_path' LIMIT 1;
UPDATE `phpbb_config` SET `config_value` = 'ADRES SERWERA' WHERE `config_name` = 'cookie_domain' LIMIT 1;
UPDATE `phpbb_config` SET `config_value` = 'NAZWA COOKIE' WHERE `config_name` = 'cookie_name' LIMIT 1;
 
 
     
Tomek-Tomi 

Posty: 7
Wysłany: 28-08-2006, 20:24   

Wyczyszczenie cache pomogło, wielkie dzięki. Teraz mam inny problem- krzaczki zamiast polskich liter, ale to postaram się rozwiązać za pomocą innego tematu ;-)
 
 
     
szawel 
OMFG

Posty: 14
Skąd: moge to wiedzieć?
Wysłany: 13-09-2006, 18:42   

Wgrałem baze przez DBloadera 1.0. Niby wszystko się wgrało, ale jak dam sprawdz baze to mam:
Plik definicji tabel dla wersji: 1.12.5

Kod:
Obecność i poprawność wszystkich tabel:
brak tabeli phpbb_posts_text_history Błąd
brak tabeli phpbb_privmsgs Błąd
brak tabeli phpbb_privmsgs_text Błąd
brak tabeli phpbb_quota_limits Błąd
brak tabeli phpbb_ranks Błąd
brak tabeli phpbb_read_history Błąd
brak tabeli phpbb_sessions Błąd
brak tabeli phpbb_sessions_keys Błąd
brak tabeli phpbb_shoutbox Błąd
brak tabeli phpbb_shoutbox_config Błąd
brak tabeli phpbb_smilies Błąd
brak tabeli phpbb_stats_config Błąd
brak tabeli phpbb_stats_modules Błąd
brak tabeli phpbb_themes Błąd
brak tabeli phpbb_themes_name Błąd
brak tabeli phpbb_topic_view Błąd
brak tabeli phpbb_topics Błąd
brak tabeli phpbb_topics_ignore Błąd
brak tabeli phpbb_topics_watch Błąd
brak tabeli phpbb_user_group Błąd
brak tabeli phpbb_users Błąd
brak tabeli phpbb_users_warnings Błąd
brak tabeli phpbb_vote_desc Błąd
brak tabeli phpbb_vote_results Błąd
brak tabeli phpbb_vote_voters Błąd
brak tabeli phpbb_words  Błąd


w pliku backup są te tabele. więc nie wiem dlaczego DBloader ich nie dodaje.
 
     
Gozda 


Pomógł: 206 razy
Posty: 1198
Wysłany: 13-09-2006, 19:41   

Wgraj jeszcze raz te tabele których brakuje. I tylko te.
 
 
     
szawel 
OMFG

Posty: 14
Skąd: moge to wiedzieć?
Wysłany: 13-09-2006, 21:35   

phpMyAdminem czy jak? Bo DBloader chyba nie ma opcji wgrywani pojedynczych tabel.

EDIT: DBloader widać nie jest taki fajny. Załadowałem bazę od nowa MyAdminem i poszło wszystko.
Ostatnio zmieniony przez szawel 13-09-2006, 21:49, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Gozda 


Pomógł: 206 razy
Posty: 1198
Wysłany: 13-09-2006, 21:47   

No przez phpMyAdmina wgraj, chyba że chcesz każdą tabele podzielić i wgrac poprzez dbloadera :)
 
 
     
uzyszkodnik 

Posty: 6
Wysłany: 16-09-2006, 08:25   

a jak zrobić aby serwer baz danych byl inny niz serwer ftp na ktorym znajduje sie forum. Jeżeli zna ktoś jakies serwery MySQL z którymi można się połączyć z zewnątrz.
 
     
sorek 

Posty: 6
Skąd: was to obchodzi?
Wysłany: 16-09-2006, 14:43   

Ok, działa. Ale teraz pojawił się poważny problem. Wgrałem wszystkie stare pliki ze starego forum. Wcześniej zrobiłem kopie bazy sql pod prefixem phpbb_0000. Wgrałem strone na serwer. Zaistalowałem z prefixem phpbb_gofw. Wszystko działało. Później wczytałem kopie bazy danych. I nie mam żadnych starych for i tematów. Ciągle jest to forum testowe. Co mam zrobić żeby pojawiły się stare fora i użytkownicy? Kożystam z serwera YOYO.
_________________
Jestem bo muszem.
 
 
     
Gozda 


Pomógł: 206 razy
Posty: 1198
Wysłany: 16-09-2006, 14:57   

Zmien w config.php prefiks :) .
 
 
     
sorek 

Posty: 6
Skąd: was to obchodzi?
Wysłany: 16-09-2006, 15:01   

Pewnie że tak robiłem.To mi wybijało:
Cytat:
phpBB by Przemo : Critical Error

Error doing DB query userdata row fetch

DEBUG MODE

SQL Error : 1146 Table '0sorek0.phpbb_0000sessions' doesn't exist

SELECT u.*, s.* FROM (phpbb_0000sessions s, phpbb_0000users u) WHERE s.session_id = 'cb9064b5767e98c4bbd9769d21b8a285' AND u.user_id = s.session_user_id

Line : 612
File : sessions.php

I co z tym zrobić?
_________________
Jestem bo muszem.
 
 
     
Gadatliwa Kasia 

   
Gozda 


Pomógł: 206 razy
Posty: 1198
Wysłany: 16-09-2006, 15:22   

Taka tabela nie istnieje. :)
Źle wpisałeś prefiks, albo naprawde takiej tabeli nie ma.
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum, modyfikacji oraz instrukcji bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB
Strona wygenerowana w 0,19 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy



Najlepsze oprogramowanie do prowadzenia sklepu internetowegoNajlepszy program do sklepu firmowany przez Przem'a



phpbb

serwis laptopów

• Zamów reklamę

Egzotyczne sadzonki i nasiona krajowe i zagraniczne, Sprzedaż wysyłkowa roślin i nasion kwiatów praktyczne porady ogrodnicze, opisy, zdjęcia roślin, najlepsze forum o roślinach egzotycznych w Polsce